Logo lang KMVC

De Antwerpse Volley Academie

De term Antwerpse Volley Academie, kortweg AVA, werd voor het eerst gebruikt in 2008 toen Topvolley Antwerpen startte met een beloftenproject op wekelijkse basis in de Sportschuur onder leiding van A-trainer Geert Verreth. Jonge talenten tussen 16 en 23 jaar uit 1ste nationale kregen er elke woensdag een extra baltraining (naast hun bestaande clubtrainingen) met als doelstelling de talentvolle spelers uit de Antwerpse regio extra doorgroeimogelijkheden te bieden in hun groeiproces tot potentiële topspeler. 

In 2009 werd het AVA-beloftenproject geïntensifieerd via een samenwerkingsakkoord met de Zuid-Antwerpse 1ste nationaler K. Mortsel VC, waar Antwerpen-trainer Zoltan Magyar een resem van die jongeren onder zijn hoede kreeg, die door een combinatie van gegerandeerde spelgelegenheid in Mortsel en bijkomende bal- en krachttrainingen met het Antwerpse Liga-team een niet gezien opleidingspakket aangeboden kregen. De succesvolle transfer van de gebroeders Bart en Jan De Ren vanuit het AVA-beloftenteam in Mortsel naar het Precura Liga team een seizoen later was hiervan het beste bewijs. Bart (foto onder) manifesteerde zich van bij het begin als de receptiespeler van de toekomst en Jan verraste iedereen met de manier waarop hij week na week het uitvallen van hoofdaanvaller Marcelis bleef opvangen.

 

In 2010 werd ook het Noord-Antwerpse BOXX Fixit Kalmthout betrokken in de AVA-werking. Jonge spelers tussen 14 en 16 jaar namen deel aan wekelijkse krachtsessies onder leiding van Antwerpen-physio Koen Embrechts in diens Sports Performance Center. Fixit zal vanaf volgend seizoen ook verder samenwerken met Embrechts op dit domein van de krachtontwikkeling van jonge talentvolle atleten.

Deze switch naar de begeleiding van een jonger publiek wordt nu doorgetrokken in de AVA-filosofie vanaf 2011-2012. Het ganse AVA-project krijgt als het ware een serieuze gedaanteverwisseling:

  • een exponentiële groei doordat nu meer clubs uit de Antwerpse regio zullen participeren in het AVA-project, naast de al bestaande AVA-partners Mortsel en Fixit
  • de focus wordt verlegd van beloftenwerking naar jeugdwerking van jongens én meisjes, in de breedste zin van het woord (vanaf de basis)  

De volgende clubs hebben hun deelname aan het AVA-seizoen 2011-2012 al bevestigd: BOXX Fixit Kalmthout (die de coördinatie van de AVA-organisaties op zich zullen nemen), K. Mortsel VC, VC Global Wineries Kapellen, VC Schoten, Osta Berchem, Volmar Ekeren, Bravoc Ranst en Volley Lint. Ook het Gewest Antwerpen zal het vernieuwde AVA-project ondersteunen.

Op deze manier wil Topvolley Antwerpen haar voorbeeldfunctie als Antwerps topvolleyteam uitdragen naar de ganse Antwerpse volleyregio. Kinderen van alle participerende clubs zullen aangemoedigd worden via de georganiseerde projecten om ook thuiswedstrijden van het Liga A team bij te wonen in de Arena (uiteraard via free tickets) en tegelijkertijd wil Topvolley Antwerpen haar kennis, ervaring en gediplomeerde trainers inschakelen om de clubs en hun jeugdwerking in onze regio te ondersteunen.

Meer info op de website van Topvolley Antwerpen.